Dé Bernadette vest...Dé hype!

 • Geplaatst op
 • Door Renate
 • 30

Hallo brei- en haak maatjes

Het begon allemaal met een dame uit Brasschaat. Haar naam is Bernadette. Zij werd niet bekend omdat ze Onze-Lieve-Vrouw in een grot zag verschijnen... neen, ze breide een vest! Met dikke naalden en zacht, pluizig mohair. Iedereen was er gek op, dus bood ze de vesten aan in enkele winkels... en de hype was geboren!

Al snel wilde iedereen zo'n vest, desondanks de prijs van 400 euro. Er ontstonden wachtlijsten en andere breisters begonnen de vest ook te breien, want het model is heel eenvoudig.

De vesten waren stilaan duidelijk aanwezig in het straatbeeld... en in de meest uiteenlopende uitvoeringen. In één kleur, met verschillende kleuren samen gebreid, met een glittertje of met kleurverloop van donker naar licht...

Dat is natuurlijk het voordeel van het zelf te breien, je kan je eigen fantasie uitleven en zo toch een originele vest dragen!

De vest wordt vooral gebreid in Ingenua van Katia. Dit met 3 draden samen. Het resultaat is schitterend!
Wil je een heel dik vest, dan brei je 4 draden samen, maar dan kan je het vest enkel buiten dragen als jasje, want binnen smelt je zowaar.

Nadat het model een eigen leven ging leiden, werden er hier en daar aanpassingen gedaan, om het model meer draagbaar te maken. Ik brei het model met minderingen aan de schouders, zodat het beter op zijn plaats blijft zitten. Ook maak ik de mouwen minder lang, zodat ik niet overal met de mouwen blijf achterhaken. Je kan dit model terugvinden door hier te klikken.

Tevens heb ik het model in een smallere versie gemaakt, voor dames die het graag wat 'slanker' hebben. Het patroontje voor deze versie vind je hier. Ik heb dit niet in de mohair gemaakt, maar in een mix van katoen-polyester en een glansdraadje ertussen... dus meer zomers. Dit model heeft smallere, langere mouwen. Je kan dit model zeker ook in de Ingenua mohair breien.

Zo, hopelijk geeft deze blog je de nodige inspiratie om er zelf aan te beginnen! Het is echt heel simpel, iedereen kan het... gewoon doen!

Tot gauw
Renate

Reacties

 1. shirley shirley

  weet u misschien welke type mohair het meest lijkt op de originele Bernadette vest?

 2. Renate Renate

  @ Mieke: de katoenen versie brei je met 2 draden Bulky cotton en eventueel nog een glansdraad

 3. BEYST Myriam BEYST Myriam

  Hallo, als je de Bernadette in katoen wil breien, gebruik je dan ook 3 draden ? Alvast bedankt.

 4. Renate Renate

  @Jenny Om de vestjes te maken moet je echt geen ervaren breister zijn... onze patroontjes zijn zo opgesteld dat je stap voor stap tot een mooi resultaat komt. ik beveel de Bulcky Cotton aan voor de katoenen versie... er zijn heel mooie nieuwe kleuren van dit garen beschikbaar en zij staan allemaal op de webwinkel

 5. Jenny Jenny

  Ben reeds eentijdje op zoek naar een patroon voor bernadette vestjes voor mijn kleindochters maat 102, en maat 130 ook naar mooi breigaren voor deze vestjes liefst in roze katoen garen . ben wel geen ervaren breister !

 6. Renate Renate

  Voor wie zelf niet zo handig is met breinaalden, maken wij ze graag voor u. De vest in 1 kleur Ingenua kost je dan 149 euro. Neem ook een kijkje onder 'Kant en klaar'. Daar vind je geregeld modellen te koop tegen vriendenprijsjes

 7. Huybrechts yvette Huybrechts yvette

  Geachte,
  Is het ook mogelijk dat ik een Bernadette laat breien door jullie tegen betaling ? En zo ja, wat kost dat me dan ? Groetjes, Yvette

 8. beatrijs mariën beatrijs mariën

  ik ben zelf geen goede breister. Kan ik dit door iemand laten maken, en wat zou dit kosten?

 9. Renate Renate

  @Bianca
  ook beginnelingen kunnen de vest breien aan de hand van het patroon. je hebt 9 bollen Ingenua nodig

 10. Renate Renate

  @An
  Mohair pluist nu eenmaal en daar is weinig aan te doen. Er doen vele zogenaamde remedies de ronde, maar ik heb ze allemaal geprobeerd en niets helpt. Ik heb heel veel soorten mohair getest en de Ingenua pluist veruit het minste.

 11. Bianca Bianca

  Is dit ook geschikt voor beginnelingen?
  Hoeveel wol heb ik hiervoor nodig als ik met 3 draden brei?

 12. Sofie Sofie

  Hallo, wauw mama mooi, zelfs de 8 jarige dochter is er weg van. Bestaat er ook een patroon voor meisjes, maat 138?
  Alvast bedankt, Sofie

 13. An An

  Hallo ik heb een bernadette gemaakt van een mohairdraad en een woldraad maar vele haren van de mohair komen los bij het dragen wat kan ik doen om dit te verkomen? Vriendelijke groeten An

 14. Renate Stalmans Renate Stalmans

  @Erika: Je kan het patroontje gemakkelijk aanpassen zodat die wet smaller wordt.Als je dat bij de opmerking zet, bij je bestelling, dan doe ik dat wel voor je. De Harmony bestaat in mooie kleuren, maar niet zoveel als de Ingenua. Helaas zijn de meeste kleuren al uitgeput, maar ik verwacht een nieuwe levering eind september

 15. Erika Erika

  Nog bedankt voor uw reactie! Ondertussen is de vest af en ook degene die ik voor mezelf heb gemaakt in de zalmroze ingenua! Ben er best wel fier op, zeker als je weet dat ik vroeger op school geen held was in het breien, mijn moeder hielp me altijd! :-) Nu heb ik nog een vraag: Ik overweeg om ook de niet-prik versie te breien, zijn alle kleuren die ervan bestaan te verkrijgen in de Katia Harmony? En mijn dochter wil hem niet zo wijd, bestaat er een patroon voor een iets minder wijde versie? Alvast bedankt voor uw antwoord!

 16. Renate Renate

  @Tine
  Op een of andere manier valt deze vest ook bij volslanke dames...k vind dit zelf ook bizar gezien het model, maar wie ze aanpast staat ermee.
  Misschien eerst eentje maken voor je dochter, ze even aanpassen en wie weet... daarna eentje voor jezelf ;o)

 17. Renate Stalmans Renate Stalmans

  @ Erika
  Je mindert om een uitsparing aan de hals te bekomen. Je zet de schuine zijden tegen de mouwen aan... je krijgt dan wel een uitsparing voor de hals maar de voorpanden lopen toch recht

 18. strobbe Tine strobbe Tine

  Jullie hebben mij enthousiast gemaakt maar ik weet niet of ik het voor mezelf ga maken of eerder voor mijn dochters want ikzelf heb maat 44 dus denk ik dat ik er wat te dik mee zou zijn.

 19. Renate Stalmans Renate Stalmans

  Ik heb de vest al in 5 verschillende wol soorten gemaakt. De Ingenua pluist het minst van al... maar hij pluist wel.
  Een alternatief is om de vest te maken in katoen (Zie vest Bernadette look alike in katoen). Het geeft ook een mooi resultaat en pluist helemaal niet.

 20. Zita Zita

  ik heb hem gemaakt met mohair, maar dan plusht hij erg veel. Met de wol die jij aanraadt (Ingenua van Katia) plusht hij dan ook veel?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden